Search

Kada je pravo vrijeme da posjetite fizioterapeuta?

Updated: Dec 29, 2019


Znate onaj osjećaj kada nakon nekoliko sati sjedenja ispred računala konačno ustanete da biste otišli na pauzu te pri ustajanju sa stolice čujete i osjetite nekakvo krckanje?

Ili recimo navečer legnete u krevet i kad konačno ispružite svoju kralježnicu, iznenada osjetite neku tupu bol u donjem dijelu kralježnice?

Ne brinite - ne umišljate. I nikako niste jedini.

Većina današnjih poslova, ali i navika je takva da svoje tijelo koristimo jednostavno premalo, što nikako nije bio slučaj do prije samo nekoliko stotina godina, kada su ljudi svakodnevno poprilično hodali, u potrazi za hranom ili kako bi došli, recimo, do pitke vode. Današnja svakodnevica izgleda tako da većinu dana provedeno sjedeći. Razne tjelesne aktivnosti postale su luksuz, uglavnom zbog pomanjkanja vremena, no nemojmo se dati zavarati, često se premalo krećemo i zbog vlastite lijenosti.

Srećom, pred vratima je Nova godina i pravo vrijeme da jedna od novogodišnjih odluka koje ćete donijeti bude vezana i za vaše zdravlje. Konkretno, ako imate prisutne bolove koji ne prestaju, svakako vam preporučujem konzultacije i tretman kod fizioterapeuta. U tom slučaju u Moveu možete očekivati vrlo sveobuhvatan pregled koji uključuje uzimanje anamneze, komunikacija vašeg životnog stila, radnog mjesta (ergonomija), pregled držanja, kao i funkcionalno testiranje.

Može li mi kod bolova u leđima pomoći fizioterapeut?

Naravno da može! Ne samo da vam može pomoći ublažiti ili ukloniti bolove, već vam može pomoći i spriječiti daljnje bolove i kompletno poboljšati vaše motoričke sposobnosti. Nemali broj puta smo čuli kako su klijenti nakon rehabilitacije u boljoj formi nego prije ozljede!

No, krenimo najprije od definicije toga tko je uopće fizioterapeut.

Fizioterapeut je zdravstveni stručnjak koji bolesnim i ozlijeđenim osobama pomaže ublažiti bolove te nastoji spriječiti trajnije posljedice bolesti i ozljeda. Također, fizioterapeut brine o održavanju i povećanju pokretljivosti, stabilnosti, snage, ali i izdržljivosti, koja može biti narušena bilo povredom, bolešću ili pak prirodnim procesom starenja.

Fizioterapeuta možete posjetiti čak i kada ne osjećate bolove, odnosno kada primjetite da se nepravilno držite, krivo sjedite, primjetite da su vam neki svakodnevni pokreti postali teži ili želite djelovati preventivno, prije nego bol nastupi!

Pa kod koga se onda drugog posavjetovati, nego kod stručnjaka - fizioterapeuta koji će vas educirati o pravilnom držanju, kretanju, disanju, naučit će vas kako da slušate svoje tijelo, kako da poboljšate sve motoričke funkcije ovisno o vašim ciljevima, što sve itekako poboljšava kvalitetu ljudskog života.

Način rada modernih fizioterapeuta

Prvi posjet fizioterapeutu, kao što smo već gore spomenuli, trebao bi najprije uključiti temeljiti pregled i biranje intervencija, te određivanje ciljeva. Ciljevi se postavljaju u dogovoru sa vama, što je iznimno bitno, jer nismo svi isti niti po pitanju očekivanja ishoda, dinamici dolazaka, budžeta itd. Nakon toga možemo krenuti s radom, koji svakako uključuje mjerienje i praćenje napretka u svakodnevnom životu, sportu ili poslu.

Osim što ćemo vas educirati o važnosti pokreta, od intervencija fizioterapeuta možete očekivati također i različite specifične manualne tehnike kojima se olakšava bol.

Također, fizioterapeuti brinu o osobama koje čekaju određeni operacijski zahvat s ciljem sprječavanja nastanka kontrakture zgloba ili atrofije mišića. Upravo njima suradnja s fizioterapeutom može biti od velike pomoći jer se već prije operativnog zahvata specifično radi na poboljšanju funkcije i priprema na rehabilitaciju, te samim time ubrzava kasniju rehabilitaciju.

Fizioterapeuti najčešće pružaju fizioterapiju u zdravstvenim ustanovama, u rehabilitacijskim centrima, sportskim klubovima, privatnim i javnim bolnicama te klinikama ili u domu korisnika.

Za kraj, možemo vam poručiti još samo jedno. Ako ste se prepoznali u jednoj od opisanih situacija, nemojte čekati, već nas kontaktirajte! Rado ćemo vas savjetovati, a nakon konzultacija i detaljne procjene predložit ćemo vam primjeren i individualan plan s kojim ćete moći osjetiti kako se zaista svaki vaš pokret računa!

Kontaktirajte nas putem maila ili telefona


105 views0 comments