Search

Visoka očekivanja riješava jedino kombinirani tretman!


U fizioterapijskoj procjeni je vrlo bitno postavljanje ciljeva, kratkoročnih i dugoročnih.

Kratkoročni cilj je npr., smanjenje boli, stoga se biraju tehnika koje su najprikladnije obzirom na uzetu anamnezu i trenutni status. Dugoročni ciljevi mogu biti plivanje 3km bez boli u ramenu/ duga vožnja autom bez boli u lumbalnom dijelu leđa/ svakodnevno sjedenje bez trnaca u rukama.

Da bismo imali temelj za takvo što, osim anamneze, pregleda i testiranja, potrebna su nam i saznanja o vašim očekivanjima.

Što očekujete od mene?

Upravo je to pitanje koje obavezno postavim svakom klijentu. Razlog je prije svega da imamo jasnu sliku cilja i time stvorimo određenu motivaciju, ali je razlog također kako bi se u startu skrenula pozornost klijentu da je veliku odgovornost nosi - klijent sam. Zašto to kažem?

Ishod tretmana je apsolutno odgovornost fizioterapeuta. Što je s ostatkom vremena između dva tretmana? U tom vremenu leži istina da čovjek za sebe može napraviti najviše, a mi ostali koji ulazimo u vaš život smo - vaši putokazi. Tako vas fizioterapeut može savjetovati kako da zaštitite kralježnicu tijekom sjedenja, kako da napravite prijenos težine dok ustajate ako ste u rehabilitaciji /kako da hodate na štakama/ koliko dugo da sjedite, može vas savjetovati kako da se pravilno i efektivno pripremite za trčanje ovisno o planu treninga/vrsti utrke, može vas savjetovati koje rasteretne/antalgične položaje koristiti ukoliko su vam potrebni, itd.

Zašto su jasni ciljevi i suradnja vrlo bitni i kako to izgleda u praksi?

Kombinirani tretman vratne kralježnice (Integro tretman)

Klijentica (32) nam se javila sa subjektivnim tegobama koje je opisala kao: konstantna bol u uhu (skala boli 5/10), trnce u rukama, "uklještenje" vrata kod bilo kakvog većeg opterećenja ruku, zbog čega je morala pauzirati treninge plesa. Dodatnom pretragom magnetske rezonance utvrđeno je i postojanje osteohondroze vratne kralježnice, izravnanje lordoze (fiziološke krivine kraježnice), te proturzije intervertebralnih diskova. Sve navedene tegobe počele su prije 8 mjeseci kada je doživjela lakšu prometnu nesreću u kojoj je bila biciklist kojem je automobil oduzeo prednost kretanja. Provedena je stacionarna fizikalna terapija u trajanju od 3 tjedna, koja je uključivala elektroterapiju i terapijske vježbe. U nekim trenucima nije osjećala nikakvo poboljšanje, u nekima se stanje pogoršalo. Očekivanje klijentice od našeg tretmana je bilo da se riješi boli i ponovno bude funkcionalna kao prije.

Naš tretman trajao je u prosjeku 40 - 45 minuta, te je uključivao manualne metode i edukaciju terapijskih vježbi. Od manualnih metoda koristili smo medicinsku masažu, IASTM mobilizaciju mekog tkiva, miofascijalnu relaksaciju, te trakciju vratne kralježnice. Od terapijskih vježbi bile su uključene vježbe mobilnosti i neurodinamičke vježbe u početku, kasnije su uključene vježbe snage kako vlastitim tijelom, tako i opterećenjm gume - uključujući cijelo tijelo. Osim toga je klijentica educirana o ergonomičnom sjedenju za vrijeme posla kojeg radi (grafički dizajner) koje je također imalo utjecaj na navedene tegobe, te smo je educirali i samomasaži mišića vrata, ramena, prsa i prsne kralježnice. Nakon 3. tretmana bol u uhu (prije 5/10) je potpuno nestala, a nakon 5. tretmana uspostavljena je potpuna funkcija bez prijašnjih tegoba koja je dopuštala bavljenje sportom.

Relativno mali broj dolazaka je rezultat kada klijenti slijede upute dobivene na tretmanu, stoga zaključujemo da je kombinacija manualnih tehnika, terapijskih vježbi i edukacije najefektivniji i najbrži način da se riješite boli!

Vaša očekivanja i upite nam možete slobodno uputiti svakoga dana

na iduće kontakte:

moveo.zagreb@gmail.com / 099 644 6811.


100 views0 comments