Search

8 jednostavnih "uredskih" vježbi


O kakvim se vježbama radi?

Pred vama je video koji je namijenjen osobama koje imaju sjedeći posao, a žele poboljšati i osvijestiti svoje držanje za vrijeme sjedenja. Vježbe nam demonstrira Marijana, koja je grafički dizajner i ima sjedeći posao, tako da nam je Marijana savršen kandidat. Htjeli smo napraviti video koji u cijelosti pokriva set različitih vježbi, tako da sveukupno vježbe traju 4 minute! Da ih napravite 2x dnevno, 1x na poslu, 1x kod kuće, onda znate da ste svakog dana napravili jako puno za vaše zdravlje!

Vježbe izvodite kao na videu: polako i svjesno, kako bi vaše tijelo dobilo informacije o promjenama položaja. Svaku vježbu napravite 10x.

Opis vježbi:

  1. „Klizanje“ – u ovoj vježbi jednostavno rečeno glava „kliže“ prema natrag i vraća se u neutralan položaj. Ruka na bradi vam može lakše pokazati smjer kretanja glave, i samo zato i služi (ne kako bi gurala bradu, obratite pozornost na to).

  2. Brada na rame – ovdje se također služimo rukom da samo usmjerimo pokret, bez dodatne sile. Brada se rotira prema ramenu, te vraća u neutralan položaj.

  3. Podizanje ruku – obje ruke istovremeno podižemo prema gore. Čini se jednostavno, samo pripazite da vam leđa obavezno budu ravna (da se ne izvijate unatrag) prilikom podizanja ruku.

  4. „Veslanje“ – prilikom spuštanja ruku dolje, laktove povlačite uz tijelo i natrag, kao da veslate. Također pripazite da su vam leđa ravna. Kombinirajte 3. i 4. vježbu kao na videu!

  5. „Molitva“ – spojite ruke ispred sebe i rotirajte se naizmjenično u lijevo i desno. Obavezno pripazite da u rotaciji prsni koš ide skupa s rukama, a kukovi ostaju na mjestu.

  6. „Molitva“ + istezanje – isto izvođenje kao prethodna vježba, samo što ćete dodatno uključiti ruku na kraju (prislonite ruku na naslon stolca i gurajte prsa prema van) kako bi dodatno istegnuli prsnu kralježnicu.

  7. Čučanj – možda na prvu izgleda kao puko ustajanje iz stolca, međutim, ovo je lakša verzija čučnja. Imajte na umu da ne sjedate naglo, nego kontrolirano spuštate u sjedeći položaj. Isto tako kontrolirano i ustanite.

  8. Privlačenje koljena – nakon što ustanete iz stolca, privucite rukama koljeno gore na prsa, toliko da osjetite istezanje u kukovima, donjem dijelu leđa, ali da vam je ugodno. Kombinirajte 7. I 8. vježbu kao u videu!

I prošlo je vaših 4 minute, nadamo se da ste se dobro razgibali!

Nemamo ništa protiv da vježbe izvodite i kod kuće, samo krenite danas ;)

Slobodno pomognite nekome i podijelite ove vježbe!

Koje sve dnevne navike utječu na pojavu boli u leđima? Pročitajte u našem članku!


60 views0 comments