Search

KOJE DNEVNE NAVIKE MOGU IZAZVATI BOL U LEĐIMA?


Mnogo je uzroka boli u leđima, pa prema tome ne možemo nikada sa sigurnošću reći da postoji isključivo jedan razlog za bol. Na primjer, nošenje torbe na uvijek istom ramenu, nošenje djeteta u istoj ruci, sjedeći posao, duge vožnje autom itd. Također je zanimljivo da više od 50% ljudi govori da njihova bol utječe na kvalitetu svakodnevnih aktivnosti: hod, stajanje, sjedenje, oblačenje obuće, spavanje, ali i na motivaciju, volju i kocentraciju tijekom dana.

Vrlo je bitno osvjestiti što i kako radite svakoga dana, jer vaše svakodnevne navike uvelike utječu na pojavu boli i s vremenom - pojavu bolnih stanja kralježnice. Pokušat ćemo identicifirati najčešće primjere iz naše prakse i ponuditi vam rješenje!

  1. NEDOVOLJNA AKTIVNOST

Aktivnost nam svakako donosi pokretljivost, kontrolu, snagu, omogućuje nam da radimo, igramo se s našom djecom,a redovit trening nam omogućuje da postanemo najbolji što možemo! Suprotno od toga, nedovoljna aktivnost nam donosi tegobe i krajnje – bolest. Možemo zaključiti: ako se ne krećemo, nećemo moći funkcionirati u svakodnevnom životu. Po zadnjim istraživanjima, otkriveno je oko 360 zglobova u ljudskom tijelu.Sada vam je zaista jasno da smo stvoreni za kretanje.

Savjet: prije svega nađite aktivnost koju volite. Dopustite da vam aktivnost postane veselje i potreba za boljim osjećajem. Idealna opcija za održavanje kako krvožilnog, tako i sustava za kretanje, bi bila umjerena aktivnost 3x tjedno u trajanju od 60 minuta.

2. SJEDENJE

Ako imate sjedeći posao, većina vas je vjerojatno već primjetila da su vam ramena zaobljena prema prsima, glava je sa bradom pomaknuta prema naprijed,u nekim slučajevima već postoje trnci u nogama, čak i bolovi koji idu u prednju stranu natkoljenice. Sjedenje prvenstveno utječe na zdravlje kralježnice, ali i na krvožilni, limfni, živčani, dišni i probavni sustav. Tijekom sjedenja sile koje utječu na kralježnicu su 40% veće od sila u stojećem položaju. Ove brojke vrijede samo ako sjedite uz naslon. Međutim, ako sjedite nagnuti prema naprijed, sile su oko 80% veće nego u stajanju. 40 sati tjedno, tj. 160 sati mjesečno provedeno u vrlo nepovoljnom položaju postupno dovodi do zdravstvenih problema koji tijekom vremena postaju sve veći i počinju vas ograničavati u svakodnevnom životu.

Sad se pitate, ako je već priroda posla takva da morate sjediti, postoji li rješenje? Naravno DA postoji.

Savjet: ako vam posao dopušta da povremeno ustanete, svakako to i napravite! Da li su vam možda dostupne stepenice u zgradi? Odlično, prohodajte po njima 6 puta po 30 sekundi sa promjenjivom brzinom – te 3 minute u danu vam posao neće pobjeći, niti ćete se vratiti na radno mjesto iscrpljeni! Nije vam izvedivo ništa od ovoga? Nema problema, i dalje postoji rješenje. ;) Napravite barem 2X u vašem radnom vremenuvježbe disanja i vježbe mobilnosti. Kratke su i imate zaista puno koristi. Za vježbe disanja: uspravite se dok sjedite, položite oba dlana na trbuh i pokušajte disati „u trbuh“.10X dišite, tako da udišete na nos, izdišete na usta. Pokušajte disati sporije i dublje nego što to inače radite. Osim što će vam goditi da pluća prime više kisika, malo ćete razbistriti i glavu i nakratko se odmaknuti od obaveza. Nakon toga spojite dlanove ispred prsa (kao da molite) i rotirajte se u jednu stranu, pa u drugu. Naizmjence ponovite 10x.

Nakon toga se podignite iz stolca i sjednite. Također 10x. Pokušajte kontrolirati pokrete, da baš ne padate u stolac.

Dok sjedite, rotirajte glavu u jednu stranu i u drugu stranu, također ponovite 10x.

Za kraj, dok sjedite, naizmjence podižite 10X svaku ruku do 180 stupnjeva.

Naša štoperica kaže da sve skupa ovo traje 2 minute i 41 sekundu ;)

Kratko, zar ne? Ako napravite 5 dana zaredom, neće se apsolutno ništa dogoditi. Osim što ćete u 120 sati izgubiti sveukupno 25 minuta. Ako budete radili mjesec dana, osjetit ćete bitne pomake. Sve je proces, zapamtite to!

3. #samoJako ekipa

Ujutro kad se probudite jedva stajete na tu petu i njen trn, donji dio leđa vas koči da jedva ustajete, jedva se možete se sagnuti, nakon treninga ste uvijek u bolovima, koljeno povremeno propada/izgubite kontrolu, rame vas po noći boli, a prije treninga jedva dižete ruku….ali vi i dalje idete na trening. Jer vi to morate. Vi morate danas odradit 15km. Vi danas morate igrat tekmu. Jer ste si tako zacrtali. Ili vam je to netko zacrtao, bez obzira, bez kompromisa.

Ako vam je ijedna od ovih situacija poznata,nema te metode koja će kao „quick fix“ pomoći takvoj situaciji. Možete se izmasirati na rolleru prije treninga, ali s time ste KRATKOROČNO utjecali na bol, dakle na živčani sustav, ne na uzrok.Možete napraviti pasivno zagrijavanje (sportsku masažu) i nakon toga aktivno zagrijavanje, također će kratkoročno utjecati na bol. Spomenute situacije ne dolaze preko noći, već ih tijelo sumira tijekom nekog vremena.Iz toga proizlazi da treba proći neko vrijeme da sanirate uzrok(e).

Savjet: prije svega reagirajte odmah čim se bol pojavi.Također, napravite funkcionalnu procjenu vaših aktivnosti i anamnezu, pronađite uzrok i krenite ga rješavati odmah uz modifikacije treninga, tako da ne morate stati sa treningom. Ako imate trenera, on bi svakako trebao biti uključen u ovaj proces, kako bi svi skupa mogli napraviti najbolje za krajnji rezultat i cilj!

Ako nemate trenera, napravite procjenu vaših aktivnosti, kako bi uz pomoć fizioterapeuta dobili upute kako da uz neke preinake treninga možete i dalje uživati i imati rezultate!

4. LOŠE SPAVANJE

Ako se budite s bolovima u leđima svako jutro, možda je vrijeme za promjenu madraca ili jastuka. Ukoliko nemate dovoljnu potporu za kralježnicu, posljedično će se bolovi pojaviti i u području kralježnice i u području ramena, te kukova. Dobar madrac bi trebalo promijeniti svakih 10 godina, kako bi i dalje imao svoju funkciju. Osim potpore, položaji u kojima spavate također mogu izazvati bolove i tegobe. Jer ste zapravo u tim položajima nekoliko sati! Ako se dogodi da ste i na pola sata zgrčeni, savijeni, pričepljeni, utrnuli itd., svakako postoji velika mogućnost da se tkivo i dalje tako ponaša. Mišić, ili dio vlakana ostaje zgrčeno, ostaje bolno, a naše tijelo radi na način da nas odmah adaptira, stoga se pojavljuju kompenzacije. Na primjer, imate sijevajuću bol u vratu nakon buđenja. Odmah sve pokrete radite drugačije, znate koliko ćete okrenuti vrat, koliko podignuti ruku, i svi ti birani pokreti utječu na okolne strukture. Što se položaja za vrijeme spavanja tiče, jedan položaj koji je svakako nepovoljan za kralježnicu jest ležanje na trbuhu. Položaj koji najviše rasterećuje kralježnicu jest na leđima, na boku je kralježnica već ponešto više opterećena, kao u gore navedenoj tabilici.

Savjet: pokušajte se sjetiti koliko već dugo imate madrac na kojem spavate, kao i jastuk. Da li se budite po noći, kako bi namjestiil jastuk, našli ugodniji položaj za vrat i ramena? Pokušajte spavati na leđima ili na boku. Donja lijeva slika pokazuje položaje vratne kralježnice za vrijeme spavanja. Prvi položaj pokazuje spavanje na trbuhu gdje je vratna kralježnica rotirana, drugi pokazuje spavanje na previsokom jastuku, a treći prikazuje spavanje na preniskom jastuku. Zadnje dvije pokazuju položaj vratne kralježnice na boku i na leđima, na jastuku odgovarajuće visine.

Ako vam je položaj na boku neugodan/bolan za lumbalni dio ili kukove, rasterećenje je najbolje napraviti dodatnim jastukom. Jastuk je najbolje staviti tako da potporu imaju i koljena i skočni zglobovi (slika dolje desno). Ukoliko je bol nakon spavanja ponavljajućeg karaktera, ne ignorirajte bol, već potražite pomoć fizioterapeuta kako bismo pronašli pravi uzrok.

spavanje polozaj vratne kraljeznice

Spavanje na boku

5. BRIGA, TUGA, LJUTNJA, ZAMJERANJE

Imaju li emocije utjecaj na sustav za pokretanje? Itekako!

Ljudi, situacije, rokovi, nedostatak novca, vlastiti ciljevi, naša očekivanja, tuđa očekivanja..sve nas to često stavlja pod određen stres. Pod stresom je naše tijelo u napetosti, a pogotovo su mišići leđa stisnuti, na taj način se tijelo štiti od ozljede i boli. Primjerice, tako nastaju i tenzijske glavobolje, čak i neke migrene: kroničnom napetošću mišića ramena, vrata i glave. Tako nastaju i Trigger točke, budući neka vlakna ostanu stisnuta i ne opuste se spontano. Savjet: identicifirajte što vas stavlja pod stres. Dobro se naspavajte, nađite vremena u danu za odmor, pijte dovoljno tekućine, i naravno - priuštite si masažu!

Ako ste se našli u nekoj od spomenutih situacija, rado ćemo vam pomoći i biti putokaz životu bez boli. Ako mislite da bi ovaj tekst nekome mogao pomoći, slobodno stisnite share, hvala!


87 views0 comments