Search

IŠIJAS..ILI?


Prije svakog tretmana (posebno kod klijenata koji su prvi puta na tretmanu) uobičajeno je iskomunicirati eventualne probleme i razloge dolaska. Nerijetko nam klijenti kažu da „obratimo pozornost na išijas“. Danas ćemo pojasniti najčešća stanja na koja nailazimo, a opisana su kao „išijas“ sa strane klijenta. Pripremite se na puno informacija, saznajte što vas muči i djelujte!

Primjer 1: PIRIFORMIS SINDROM: Piriformis je mišić piramidalnog oblika, nalazi se u glutealnoj regiji te povezuje križnu kost (križa) i bedrenu kost, što znači da mu je glavna fukcija vanjska rotacija kuka i abdukcija (odmicanje noge). Kao takav, sudjeluje u stabilizaciji kuka i zdjelice (hodanje, stajanje, sjedenje, i naravno, sve kompleksnije aktivnosti). Međutim, još bitnije u ovoj priči jest anatomska struktura: ishijadični živac prolazi točno uz mišić piriformis, u nekim slučajevima (oko 20% ljudi) i kroz mišić piriformis. Obzirom na aktivnost piriformisa, često se javlja situacija gdje piriformis stišće i iritira živac ischiadicus ili . U drugoj varijaciji, mišić konstantno pritišće živčana vlakna koja prolaze kroz njega. Pozicije transfera iz stajanja u sjedenje, dugo sjedenje, duge vožnje (vozači), dugo ležanje na boku, čučanj, penjanje uz stepenice itd. samo pojačavaju bol karakterističnu za ovaj sindrom. U prvoj situaciji gdje dolazi do iritacije, najčešće su tegobe bol u glutaealnoj regiji, te bol u bedru koja ide do koljena (najčešće pomiješana sa simptomima lumboischijalgije). Tada odličan terapijski efekt imaju vježbe mobilnosti i istezanja, te klasična i funkcionalna masaža, kao i postizometrička relaksacija. Samostalno si možete olakšati na način da redovito i prilagođeno vježbate; ako spavate često na boku, kao potporu između koljena svakako stavite jastuk ili deku; ako imate dugu vožnju pred sobom, svakako napravite češće pauze, protegnite se, prošetajte, usput popijte kavu/čaj! U drugoj varijaciji piriformis sindroma neki puta mora se pribjeći i injekcijama kortikosteroida koje će smiriti mišić koji je pod upalom, te samim time popustiti pritisak na živac ischiadicus.

Primjer 2: LUMBOISCHIALGIA Lumboichialgija je stanje nastalo oštećenjem živčanih korijenova lumbalnih intervertebralnih diskusa ili piriformis sindromom. Većina osoba koja pati od lumboischijalgije, već je imala nekoliko epizoda „ukočenja“ ili jakih bolova u području križne kosti. Lumboischialgiju karakterizira bol koja ide kroz glutealnu regiju, bedro (može se dogodiiti da je bol i u preponi, prednja strana natkoljenice, bočna strana natkoljenice) i potkoljenicu, sve do nožnih prstiju. Kod jakih bolova jako je teško pronaći položaj koji olakšava bolove. Antalgični položaj, koji najčešće ublažava bol jest na leđima, tako da je bolna noga potkoljenicom na jastuku i blago rotirana van. U ovom položaju smanjuje se pritisak na živac ischiadicus. U prvoj fazi ovakvog stanja bitno je mirovanje, međutim, ne duže od nekoliko dana. Uz mirovanje svakako je preporučljivo koristiti lijek protiv bolova. Lijekovi se koriste isključivo uz preporuku liječnika, ovisno o vašoj povijesti bolesti, alergijama itd. Uz lijekove preporuča se i fizioterapija (elektroterapija, manualna terapija). Sve dosada navedeno spada u simptomatsko liječenje, dakle liječenje simptoma (bol, trnci, smanjenje osjeta). Nakon toga slijedi druga faza: fukcionalno liječenje. U funkcionalnom liječenju se radi re-edukacija lokomotornog sustava za kretanje, koja omogućava tijelu da zaštiti zahvaćeni segment, ali i omogući pokret. U ovaj dio liječenja spadaju terapijske i kondicijske vježbe. Kompletan tijek liječenja je individualan, ovisno o funkcionalnom statusu (motoričke sposobnosti, životni stil) pojedinca.

Primjer 3: KRIŽOBOLJA Kada pričamo o kralježnici, govorimo o kompliciranoj anatomskoj strukturi, jer kralježnica mora biti primarno nosač cijelog tijela, mora zaštititi leđnu moždinu, te omogućiti pokret svakom kralješku. Obzirom na ove sve funkcije, kralježnica je pod stalnim mehaničkim opterećenjem: tlak, savijanje, uvijanje, torzija, te dolazi do prenaprezanja i istrošenosti. Najčešća bol se događa u slabinsko-križnom dijelu, koji je najpokretniji i najopterećeniji dio kralježnice, i gdje je zadnji lumbalni kralježak jako pokretan, a križna kost jako malo pokretna u svim spojevima. Najčešći uzrok je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, ligamenata i diskova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu), a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići. Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. Križobolja može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača i sve jaču i jaču bolnost. Uzrok križobolje može biti i manjak tjelesne aktivnosti. Pretjerana tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala, prevelika duševna napetost i kronični stres također mogu uzrokovati križobolju. U starijih ljudi križobolja je često izazvana degeneracijskim promjenama kralješaka i diskova (spondiloza, spodnilartroza). Česta je i u upalnih reumatskih bolesti (ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, giht...), a može se razviti i kod iskrivljenja kralješnice (kifoza, skolioza). Kada prvi puta primjetite bol, najbolji mogući odgovor jest: odmor. Odmorom dajete tijelu vrijeme da se regenerira, oporavi, te da se bolovi smanje. Ako niste u mogućnosti da se odmorite, alternativa jest terapeutska masaža, oblog (vrsta obloga ovisi o uzroku), te adekvatna vježba koja se u prvoj fazi odvija u vodi kako bi se neki pokreti izbjegli, a neki omogućili. U daljnjim fazama, kombinacija vježbe i masaže su neizostavne komponente koje kontroliraju ovo stanje i održavaju lokomotorni sustav funkcionalnim. U sva tri primjera jedno je svakako najbitnije: reagirati na vrijeme. Ne zapostavljajte bol, jer time zapostavljate sebe. Težite funkcionalnosti i pokretu, to je najbolja zahvala za život koji imate.


269 views0 comments